ETT SAMTAL MED SYSTRARNA BAKOM DAGMAR:

“Vår mission är att få kvinnor att känna sig mäktiga, och det går inte ihop med dåligt samvete.”

 

Foto: Elisabeth Toll

Egengjord ekologisk päls, material av återanvända PET-flaskor och kanske inom en snar framtid: en kollektion gjord av svensk skog. Dagmar ligger i framkant med sina nya, futuristiska modematerial.


ATT DAGMARS ENDA fysiska butik ligger i Sturegallerian alldeles intill Stockholms matmarknad, där endast noga utvalda råvaror kvalar in, är egentligen helt logiskt. Ända sedan modemärket grundades 2005 av systrarna Karin Söderlind, Kristina Tjäder och Sofia Wallenstam har de nämligen haft ett motto: att göra goda val.

– Lika viktigt som det är som att välja en fin fisk till middagen vill våra kunder göra sina urval och välja plagg av bra kvalitet. Så har vi alltid jobbat, men det kommer att vara avgörande för framtiden. Vi som producenter måste ändra vårt sätt att producera. Kanske minska antalet plagg och verkligen fokusera på det som är hållbart, säger Kristina.

Goda val för naturen, för djuren och för människan. För att Dagmars vision ska bli sann krävs bra material, innovativa tekniker och ett omättat driv att bryta ny mark i en bransch där man länge saknat konkreta metoder för att omsätta hållbarhetstankar i praktiken. För Dagmar-systrarna sitter det i dna:t.

 
 

– Vår mamma hade väldigt få plagg i garderoben, men de plagg och saker hon hade i hemmet var av väldigt bra kvalitet. Hon köpte en sak och behandlade den väl för att den skulle hålla längre. Det är så vi är uppvuxna, berättar Sofia.

Framtidens mode handlar om att hitta nya sätt att inte lämna spår i naturen. Där är Dagmar några av dem som går i bräschen. I höst lanserar modemärket en jacka gjord av återanvända PET-flaskor och en kollektion av pälsjackor i vävd päls av äkta ull.

– Många köper fuskpäls av syntet idag för att päls är jättedåligt för djuren. Men man glömmer då att fuskpäls oftast är gjord av hundra procent polyester, ett material som kommer från plast. Ur miljösynpunkt är det faktiskt värre för naturen att köpa fuskpäls eftersom du i stort sett går runt med en massa plastpåsar som aldrig kommer att brytas ner, säger Sofia.

När systrarna 2012 bestämde sig för att söka efter ett pälsliknande material som både var snällt mot djuren och naturen fann de något banbrytande. 

– Vi hittade en fabrik som klipper bort pälsen från djuret, därefter väver man in det i en väv, likt en peruk. Det här innebär att djuret lever, vi får något varmt på kroppen som ser snyggt ut och som håller länge. Dessutom är materialet nedbrytbart. Det vi tar från naturen går oftast tillbaka till naturen. Det vi däremot hittar på själva, som polyester, är inte biologiskt nedbrytbart, säger Sofia.

Istället för konventionella material är Dagmars plagg skapade av bland annat mulesing free merinoull, återvunnen polyester, kromfritt läder, lyocell och ekologisk bomull.

– När de jobbar med kashmir använder de överblivet garn från produktion och skapar nytt garn, på så vis bibehåller vi toppkvalitet och minimerar avfallet, säger Karin.

Dagmar är också involverade i flera forskningsprojekt, bland annat för att ta fram en fiber som är hundra procent återvunnen samt projektet Skogens tyg, drivet av Textilhögskolan i Borås, för att kunna hitta ett sätt att skapa miljövänligt tyg av papper.

– Vi har mycket skog i Sverige och en viss del av den måste avverkas för att hålla skogen frisk. Men eftersom det används mindre papper idag är målet att kunna utveckla tyg av det, säger Kristina, som berättar att det även finns andra projekt som vill ersätta plast med trä. 

– Tänk att få erbjuda en kollektion gjord av svensk skog. Det skulle vara superhäftigt, säger Karin.

De futuristiska materialen är inte experiment av kemiska gifter – det är de som kan gå tillbaka till jorden. Som lyocell.

– Ett plagg i syntetmaterial kommer alltid finnas kvar, det bryts inte ner, medan ett plagg i lyocell bryts ner naturligt, förklarar Sofia.

Som en del av modeindustrin, som står för åtta procent av världens utsläpp av växthusgaser, anser Dagmar att de har ett stort ansvar. För framtidens skull.

– Vår mission är att få kvinnor att känna sig mäktiga, och det går inte ihop med dåligt samvete. Vi vill därför ta ansvar hela vägen och inte lämna efter oss några spår i naturen, avslutar Kristina.

3 plagg Dagmar är särskilt stolta över:

juiliette-dress.jpg

Juliette Dress

”En favoritklänning till våren och sommaren. Gjord av ekologisk bomull och passar till allt.”

mia-coat.jpg

Mia Coat

”Tidlös, klassisk i stilen och gjord av hundra procent mulesing free merinoull som är valkad för att få ett kompakt material som håller länge. Den är redan en klassiker hos oss, vi själva använder den året runt.”

pearl-coat.jpg

Pearl Coat

”Den här är unik. Vi har prövat kvaliteten i många år, och den är slitstark och håller länge. Den är dessutom i ull som är varmt och skönt och passar till den urbana kvinnan som bryr sig om sig själv och miljön.”

 
 

Den här texten publicerades ursprungligen i SvD Perfect Guide 27/5-2019