bild_tess_editorial.jpg

"Jag är inte rädd för att bära mönster från topp till tå

"

Tess Callervik, grundare av Daynight Casual

 

Passion för mönster

Plötsligt syntes ett nytt klädmärke på kändisar och modebloggare. Daynight Casual, vars design är så långt ifrån den skandinaviska minimalismen man kan komma – här är mönstret i fokus. Vi fick en pratstund med designern Tess Callervik, som i sommar har en pop-up i Sturegallerian, om vad som inspirerar henne i sitt skapande.

"All inspiration samlas i mappar och sedan försöker jag få fram en sammanfattande känsla"

Berätta om din kollektion Seven Seas, vad inspirerade dig?

-       Varje kreativ process börjar med att jag ser över trender och färger som kommer, all inspiration samlas i mappar och sedan försöker jag få fram en sammanfattande känsla i det jag vill förmedla. I och med att mönstren är det som är i fokus så börjar jag med dem för att sen skissa på kollektionen. Inspirationen kommer allt i från olika intryck och älskar att grotta in mig i olika subkulturer och annorlunda världar.

Jag vill hela tiden överraska kunden, skapa en nyfikenhet kring märket och dess kommande kollektioner. Man ska längta tills nästa ”story” kommer och hela tiden kunna bygga upp en kreativ värld kring varje kollektion. Seven Seas-kollektionen är inspirerad av de ”sju haven ”och dess växt- och djurrike med en tvist av 1960–70-talets mönster och vibbar.

Vilka är dina stilförebilder?

Förebilderna är b.la. John Galliano, Alessandro Michele (Gucci), Stine Goya och By Marlene Birger.

Beskriv den perfekta sommarlooken?

Den perfekta looken för mig är bekväma plagg med stilrena silhuetter och såklart fokus på mönster i pasteller. Jag är inte rädd för att bära mönster från topp till tå och helst med stora örhängen till. Den perfekta looken är när man med så små medel som möjligt enkelt kan förändra ens look genom att egentligen bara addera eller ta bort accessoarer.

Du tycker om att resa, har du något favoritresmål?

Frankrike. Där har jag nästan så långt jag kan minnas spenderat mina somrar, så det ligger mig varmt om hjärtat och är ett måste minst en gång om året. Sen är alla resor man gör inspirerade på ett eller annat sätt.

Tokyo är nog det senaste resmålet som jag fick mest intryck av. Det kändes lite som att komma in i filmen Bladerunner, som är en stilbildande Hong Kong-amerikansk science fiction-film av regissören Ridley Scott med Harrison Ford i huvudrollen.